2007-04-10

MVP race: Nash vs. Bryant

Nu när collegeslutspelet är avklarat ska jag åter sätta fokus på jakten på den mest åtråvärda individuella titel man kan vinna i NBA: MVP.

I söndags kväll såg jag en mycket sevärd match, Kobe Bryants L.A Lakers mot Steve Nashs Phoenix Suns. Matchen var extra intressant av flera anledningar:

1. Först och främst är Phoenix Suns NBA:s mest sevärda lag, de spelar snabbt OCH effektivt (Golden State Warriors spelar också snabbt, men inte effektivt).

2. Kobe Bryant är en av NBA:s mest spektakulära spelare.

3. Det är nu bara runt 5 matcher kvar av grundserien innan slutspelet börjar, och det finns en god chans att Lakers och Suns möts i första slutspelsrundan i Western Conference.

4. Sist men inte minst så var matchen naturligtvis en av de sista värdemätarna att ta ställning till när säsongens MVP ska utses. Nash, Bryant och Dallas Mavericks tyske stjärna Dirk Nowitzki är enligt både en och två experter de tre huvudkandidaterna till titeln, och en face-to-face-duell mellan två av de tre är såklart mumma för en basketfantast.

Suns vann matchen och Steve Nash var i vanlig ordning spelaren som betydde mest för laget, med 25 poäng och 11 assists. Det är dock inte siffrorna som imponerar mest, utan hur Nash i match efter match ger medspelarna bollen i de situationer de är mest komfortabla i.

Kobe Bryant gjorde även han en kanonmatch, med 34 poäng och 7 assists. Kobe är i mitt tycke NBA:s bästa spelare, med en otrolig offensiv repertoar. Vi snackar alltså så nära Michael Jordan-klass som någon varit. Eftersom basket är en lagsport så handlar det dock om annant än att vara fruktansvärt bra individuellt. Kobe har lärt sig att vara en bra lagspelare, men han är inte i Nashs klass när det gäller att göra spelarna runt sig bättre. Jag tror att det blir Nash som vinner MVP detta år, hans tredje raka.