2007-06-14

Blågul i NBA?

Jag brukar ofta få frågan om någon svensk spelat, spelar eller kommer att spela i NBA, och svaret brukar bli denna långa harang:

För ett par år sedan spelade Maciej Lampe i NBA. Lampe är född i Polen och flyttade till Sverige som 6-åring. Vid 15 års ålder flyttade han till Spanien för att som ungdomsproffs spela för Real Madrid, och 2003 blev han draftad av New York Knicks, och innan säsongsstarten tradad till Phoenix. NBA-karriären blev kort, 64 matcher under tre säsonger, och senast spelade Lampe i den ruska ligan. Lampe är såvitt jag vet svensk medborgare men har i landslagssammanhang valt att representerat Polen. Därför har hans medverkan i NBA gått mer obemärkt förbi än om en svensk landslagsman hade lirat i den stora ligan.

Damir Markotas historia tangerar Lampes. De var bästa vänner när de bodde i Stockholm. När det var dags att bli ungdomsproffs valde Markota Kroatien som plattform. Markota blev drafted 2006 och spelade den senaste säsongen 30 matcher för Milwaukee Bucks.

Uppsala 78:orna Olouma Nnamaka och Fredrik Jönzén åkte efter gymnasiet till USA för att spela collegebasket. Båda hade lyckade karriärer, Nnamaka på Marquette (Dwayne Wades skola) och Jönzén på Oklahoma State, som var väldigt framgångsrika de åren. Efter college spelade Jönzén matcher med Houston Rockets i summer league, en slags try-out-turnering, men han platsade inte i Rockets. Nnamaka och Jönzén är nu proffs i Europa.

F.d landslagscentern Matthias Sahlström har även han varit på try-out, för både Milwaukee Bucks och Atlanta Hawks.

Den svensk som just nu ligger bäst till för att en dag få dra på sig ett NBA-linne i skarpt läge är Rudy Mbemba. Den senaste veckan har han spelat i RBK Eurocamp i Italien, och visat upp sig för NBA-scouter. Mbemba har spelat riktigt bra och sajten nbadraft.net rankar honom som den femte bästa NBA-talangen i campet.

1 Comments:

Blogger Martin S said...

Joakim Noahs som blev draftad i årets draft har faktiskt en svensk mamma (miss sweden 79 eller ngt sådant) och kan en del svenska. Inte svensk kanske, men ganska nära.sizzla

06 juli, 2007 12:45  

Skicka en kommentar

<< Home