2008-08-19

Jänkarna slutspelsfavoriter

Efter femte omgången så är det nu dags för slutspelet i OS-basketen. Så här ser det ut inför kvartsfinalerna:



Litauen - Kina
Ettan från grupp A tar sig an Kina som kom fyra i grupp B, och Litauen ska inte ha några problem med Kina. Kineserna med Yao Ming i spetsen kommer att vara taggade, men litauerna har ett så stort basketkunnande att det skulle vara en skräll om Kina vinner. Kina har bra stora spelare, men ingen som kan matcha offensive forwarden Linas Kleiza eller PG Sarunas Jasikevicius.

Argentina - Grekland
Grupptvåan Argentina möter starka Grekland redan i kvarten. Grekerna spelar disciplinerat och försvarsinriktat. Det gör även Argentina, och de har dessutom en absolut världsspelare offensivt i Manu Ginobili.

USA - Australien
Turneringens mest imponerande lag hittills, USA, möter Australien som klarade sig vidare från grupp A genom en fin seger mot Ryssland. Australien gav USA en riktigt hård kamp i en träningsmatch inför OS, men jag har svårt att se att USA:s stjärnspäckade lag ska förlora nu när det gäller. Australien lutar sig mot NBA-centern Andrew Bogut och hoppas att skyttet utifrån funkar.

Spanien - Kroatien
Spanien ser ut som den främsta utmanaren till USA och ställs nu mot Kroatien som överraskade med att ta tredjeplatsen i grupp B. Kroatien saknar superstjärnor, men har ett starkt kollektiv. Spaniorerna kan räkna upp åtta före detta, nuvarande eller blivande NBA-spelare, och det blir för mycket att hantera för Kroatien.