2008-08-10

OS-basketen är igång! USA vs Kina



Den var uppsnackad som rekordmatchen som skulle ses av flest människor någonsin. Två miljarder tevetittare ...

Kina sköt bra och hängde med i nästan en halvlek, men sen drog jänkarna ifrån. Som väntat helt enkelt. Slutresultatet skrevs till 101-70.

Inför fortsättningen av turneringen kan man fråga sig om USA har tillräckligt många bra skyttar för att kunna straffa lag som spelar ett bättre försvar än vad Kina mäktade med. Michael Redd är truppens ende renodlade skytt, och spelare som Mike Miller och Chauncey Billups borde kanske inte lämnats hemma. I och för sig så kan ju lagets fyra superscorers (Bryant, James, Anthony, Wade) alla skjuta OK från 3-poängslinjen, men när en match står och väger och pressen ökar känns det tryggare om skytten kan sätta 3-poängare i sömnen.

I USA har det snackats mycket om att denna upplaga av Dream team saknar size, med endast tre spelare som är renodlade insidespelare. Jag tror inte att det kommer bli ett problem då James och Anthony lätt kan skifta till en mer insidebaserad roll då få spelare i de andra lagen kan matcha deras styrka och spänst.

Spanien öppnade starkt med en relativt bekväm seger över Grekland. Spanien lär utgöra det största hotet mot USA, de har bra bredd i laget och flera spelare som kan kliva fram i rollen som matchhjälte. Bröderna Gasol och Garbajosa kan hålla hyfsat jämnt med Howard, Bosh och Boozer inside, medan Calderon, Rubio, Lopez, Navarro och Rudy Fernandez alla är guardar av NBA-klass. Om Spanien får lagförsvaret att stämma så kan USA gå på pumpen.

Tyskland vann enkelt och väntat över Angola och vi får vänta tills de mött något lag av klass innan deras medaljchanser kan bedömas. Kul att Dirk Nowitzki får hjälp inside av L.A Clippers Chris Kaman, en amerikan som hade en tysk farfar och därför fått tyskt pass i all hast.

Regerande OS-mästarna Argentina förlorade sin inledningsmatch mot Litauen med 75-79. Litauen är ett lag i världsklass och jag ser fortfarande Argentina som en stark medaljkandidat.