2006-12-03

25 years of champions


Fick en underbar present av Jo för några veckor sedan: DVD:n 25 years of champions, en samling jag definitivt kan rekommendera NBA-älskaren.

6 skivor, 20 timmar med sammandrag av mästarlagens säsonger med start 79/80 och slut 03/04. Har hittills sett de första fem säsongerna (79/80 till 83/84), och det är rena julafton! Det kryllar av klassiska moves, passningar, dunkar och skott av legender som Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Larry Bird, Julius Erving och Moses Malone.

När man ser dessa matchbilder förstår man att det vände för NBA i början av 80-talet. Efter att under 70-talet ha tappat i popularitet och publikstöd blev basket åter en nationell angelägenhet i USA. De ovan nämnda spelarna och deras lag L.A Lakers, Boston Celtics och Philadelphia 76ers vann med intensiva rivaliteter och sällan skådad kämpaglöd publikens hjärtan.

Man kan lugnt säga att de lade en god grund för vad som komma skulle. Nästa säsong, 84/85, lyfter basketen till ännu högre höjder: det är då dags för Michael Jordans rookiesäsong ...