2008-08-25

USA åter på tronen, men hur länge?

USA:s basketlag vann sitt guld och är, säger de själva, åter på deras rättmätiga plats överst på baskettronen. De hade misslyckats med att vinna de tre senaste världsomspännande turneringarna (VM 2002, OS 2004 och VM 2006), men nu är alltså allt återigen som det ska. Eller?

Alla som följt OS-turneringen vet att det inte är självklart att de ska vinna matchen när de ställs mot bästa tänkbara motstånd. Och det kommer inte att bli enklare, fler länder och fler spelare är på väg ikapp.

Inför OS 2008 har Team USA ändrat grundstrategi, kallat till krigsråd, spionerat, tränat ihop lagets stomme, blivit ödmjuka, övertalat spelare som tvekat, fokuserat på defense, erkänt svagheter m.m. Kort sagt allt som stod i deras makt. Och ändå var det inte så långt ifrån att Spanien lyckades vinna OS-guldet.

Min misstanke är att Team USA nu har fått ett så ökat självförtroende att de kommer att slarva med förberedelserna inför VM 2010. Jag tror de kan åka på en ny smäll då.

Hur många av nyckelspelarna från denna upplaga orkar vara med om en hårdsatsning till?

Risken är att spelare som Kobe Bryant, LeBron James och Dwayne Wade under kommande somrar antingen vill vila sina kroppar i jakten på NBA-titlar eller ägna tiden åt att odla sin profil som inkomstbringande reklambärare. Utan dessa stjärnor krymper jänkarnas möjlighet att vinna drastiskt.